تومور مغزی تودهای از سلولهای مغزی است که بر اثر رشد غیرطبیعی سلولها ایجاد میشود و میتواند خوشخیم یا بدخیم باشد. به علاوه تومور مغزی در شکلها و اندازههای مختلف ایجاد میشود و علائم آن بسته به محلی از مغز که در آن رشد کرده، متفاوت است. برای مثال اگر تومور فرد در منطقهای از مغز باشد که حرکات بازوها و بینایی را کنترل میکند، علائم تومور مغزی ضعف اندام و تاری دید خواهد بود. در ادامهی این مطلب با برخی علائم تومور مغزی آشنا خواهید شد تا در صورت بروز آنها در خود و یا اطرافیانتان بتوانید به سرعت برای تشخیص و درمان آن اقدام کنید.
معمولا شایعترین نشانهی وجود تومور تشنج است. تومور باعث ایجاد تحریکاتی در مغز میشود که این تحریکات منجر به فعالیت غیرقابل کنترل عصبهای مغزی خواهد شد. بنابراین حرکات غیرعادی از فرد سر میزند. تشنج هم مانند تومور، انواع مختلفی دارد. ممکن است یک اندام یا بخشی از صورت دچار حرکات ناگهانی و سریع شود یا تمام بدن شروع به تشنج کند.
یکی دیگر از نشانههای احتمالی تومور مغزی وقوع بیحسی در قسمتی از بدن یا صورت است. بهخصوص در صورت قرار داشتن تومور مغزی روی قسمت ساقهی مغز (محل ارتباط مغز با طناب نخاعی)، بیحسی و حرکات نامنظم ایجاد میشود.
اگر انجام امور سادهای مانند استفاده از دستهکلید برایتان دشوار است، برای راه رفتن و حفظ تعادلتان با مشکل مواجه هستید، یا با دست، بازو، و پاهایتان درگیر هستید، همهی این موارد میتوانند از علائم تومور مغزی باشند. به طور کلی مشکل در تکلم، بلع یا کنترل حالات چهره هم از نشانههای احتمالی وجود مشکلی در سر شما است.
دوبینی، تاری، و از بین رفتن دید، با وجود تومور در ارتباط است. گاهی فرد نقاط یا اشکال متحرکی را میبینید که به اورا (تشعشع نورانی) معروف هستند.
بروز حالت تهوع یا احساس ناراحتی در معده مخصوصا در مواردی که دلیلی برای آن یافت نشود، میتواند از علائم تومور مغزی باشد.
با وجودی که تومورها معمولا تغییرات بزرگی در رفتار و شخصیت فرد ایجاد میکنند، اما در فرد مبتلا به تومور یادآوری اتفاقات، احساس سردرگمی و موضوعات غیرعاطفی شایعتر است.
نگران نباشید. برخلاف تصور رایج، سردرد معمولا از علائم اولیهی تومور مغزی در نظر گرفته نمیشود. ممکن است که سردرد از علائم ابتلا به تومورهای بزرگ باشد ولی جزو نشانههای اولیهی فوری نیست.
گاهی دیده شده که برخی اختلالات ژنتیکی منجر به ایجاد تومور مغزی شود. ولی بیشتر تومورهای مغزی در افرادی ظاهر شده است که نه تنها مستعد ابتلا به آن نبودهاند، بلکه عوامل خطرناک شناختهشدهای هم داشتهاند. از نظر سنی هم به طور کلی افراد در هر سنی میتوانند مبتلا به تومور مغزی شوند، ولی احتمال ابتلای کودکان و بزرگسالان بالای ۶۰ سال به تومور مغزی بالاتر است.
پژوهشها ثابت کردهاند که برخلاف آنچه شایع شده، تلفن همراه نمیتواند عامل خطرناکی در بروز تومور باشد. در واقع تاکنون هیچ مدرک مستندی یافت نشده که بتواند ارتباط بین استفاده از تلفن همراه و ایجاد تومور مغزی را تأیید کند.
متداولترین روشهای درمان تومورهای مغزی بزرگ و بدخیم شامل دارودرمانی، عمل جراحی، اشعهدرمانی و شیمیدرمانی است. خبر خوشحالکننده اینکه همهی تومورهای مغزی خطرناک نیستند. بسیاری از تومورها کوچک و در مراحل اولیه هستند و حتی به درمان هم نیازی ندارند. در صورت تشخیص این نوع از تومورها توسط پزشک، فقط میزان رشد و تغییرات آنها در دورههای زمانی مشخص بررسی میشود.
درباره این سایت