انسفالوپاتی یک اصطلاح عمومی میباشد که برای توصیف بیماریهایی به کار برده میشود که عملکرد یا ساختار مغز فرد را تحت تأثیر قرار میدهند. آنسفالوپاتی انواع گوناگونی دارد که ممکن است دائمی باشند و یا موقتی. برخی از انواع آن مادرزادی و از بدو تولد با فرد همراه هستند و هرگز تغییری نخواهند کرد. در حالی که برخی پس از تولد به وجود آمده و امکان دارد روز به روز وخیمتر شوند.
در ادامهی این مقاله شما را با دلایل، علائم، روشهای تشخیص و درمان انسفالوپاتی آشنا میکنیم.
در زیر به برخی از انواع مهم آنسفالوپاتی میپردازیم.
آنسفالوپاتی مزمن ترومایتی: بر اثر ضربه و یا آسیب به مغز اتفاق میافتد.
آنسفالوپاتی گلیسین: یک بیماری ژنتیکی میباشد که بالا بودن سطح گلیسین (اسید آمینه) در مغز به صورت غیر طبیعی مشخصهی اصلی آن است.
آنسفالوپاتی هشیموتو: بسیار نادر است و از بیماریهای خود ایمنیای ناشی میشود که در آن بدن به غده تیروئید حمله میکند.
نشانههای این بیماری به علت و شدت بیماری بستگی دارد. اما عموم نشانههای این بیماری عبارتند از:
۱ـ تغییرات ذهنی
در جریان این بیماری، امکان دارد فرد دچار مشکل تمرکزی یا از دست دادن حافظه شود. همچنین ممکن است در به کار گیری مهارت های حل مسئله ناتوان شود.
معمولا افراد دیگر سریعتر از خود فرد بیمار از وجود این مشکلات آگاه میشوند. داشتن شخصیت در حال تغییر یکی از این نشانههای این بیماری میباشد. به عنوان مثال، امکان دارد فرد بیشتر از قبل آرام شده یا دچار تشنج فکری بشود. به هر حال تغییرات ایجاد شده کاملا حس میشوند.
۲ـ تغییرات عصبی
نشانههای عصبی ممکن عبارتند از:
اگر علائم انسفالوپاتی را در خود مشاهده میکنید، باید هرچه زودتر به پزشک مراجعه کنید. اگر در حال حاضر درمانی را برای بیماریهای مغز دریافت میکنید، آگاهی از علائم زیر ضروری است و آنها را خیلی زود باید به پزشک اطلاع دهید:
این نشانهها می توانند نشانههایی از فوریت پزشکی باشند و به این معنی هستند که بیماری شما رو به وخامت است.
برای تشخیص انسفالوپاتی، دکتر سوالاتی در مورد سابقهی پزشکی و نشانههای بیمار مطرح کرده و همچنین معاینهی پزشکی هم برای بررسی علائم عصبی و روانی انجام خواهد شد.
اگر پزشک به وجود بیماری مغزی در بیمار شک داشته باشد، ممکن است انجام آزمایشاتی را برای تعیین دلایل و شدت بیماری به انجام برساند. این تست ها معمولاً شامل موارد زیر هستند:
درمان آنسفالوپاتی بسته به علت ایجاد کنندهی آن فرق میکند. برای درمان این اختلال امکان دارد از داروها برای کم کردن نشانهها و یا جراحی برای درمان علت زمینهای استفاده شود. پزشک همچنین گاهی مکملهای غذایی را برای کاهش شانس آسیب مغزی تجویز میکند. البته گاهی نیز رژیم غذایی مخصوصی برای درمان علل زمینهای پیشنهاد میشود. در بعضی موارد از بیماری، مانند زمانی که مغز اکسیژن کافی را دریافت نمیکند، امکان به کما رفتن بیمار وجود دارد. در موارد شدید مانند این حالت، معمولا درمانهای حمایتی برای افرایش شانس زنده ماندن بیمار توسط پزشک تجویز میشود.
برخی از انواع آنسفالوپاتی مانند انواع ارثی آن قابل پیشگیری نمیباشند. با این حال، برخی از انواع این بیماری قابل پیشگیری هستند. به طور کلی، انتخاب سبک زندگی سالم می تواند به کاهش عوامل خطر برای ابتلا به بیماریهای مغزی کمک کند. تغییرات زیر می تواند در کاهش بسیاری از علل و عوامل خطر آنسفالوپاتی یاریرسان باشد:
چشم انداز بلند مدت بیمار به علت و شدت انسفالوپاتی وابسته است. اگر شدت این بیماری زیاد باشد، همهی انواع آن میتوانند کشنده باشند. اما حتی در موارد خفیف نیز بعضی از انواع این بیماری میتوانند خطرناک باشند. با توجه به گزارش موسسه National Institute of Neurological Disorders and Stroke، انسفالوپاتی اسفنجی شکل در طی سه ماه تا چند سال پس از زمان شروع بیماری فرد را از پا درمیآورد.
درمان علت بیماری مغزی، ممکن است به بهبود نشانهها کمک کند یا به واسطهی آنها بیمار درمان شود. بسته به نوع آنسفالوپاتی، امکان دارد بیمار آسیب همیشگی در مغز را تجربه کند.
درباره این سایت