سندرم ورنیکه کورساکوف نوعی اختلال مغزی میباشد. فقدان ویتامین ب1 یا تیامین سبب بروز این اختلال میشود. دو وضعیت این سندروم که امکان دارد با هم اتفاق بیفتند، عبارتند از: اختلال ورنیکه و سندرم کورساکوف. در بیشتر افراد ابتدا اختلال ورنیکه تشخیص داده میشود و بعد از آن سندرم کورساکوف. تغییراتی در بینایی، گیجی و سردر گمی، تحریف حافظه و داستانسراییهای بیسر و ته از نشانههای این سندرم میباشد. در ادامهی مقاله به علائم، علل و درمان سندرم ورنیکه کورساکوف میپردازیم.
اختلال ورنیکه یک نوع آسیب مغزی میباشد که قابل بازگشت نیست. این اختلال منجر به بروز سه مشکل عمده میشود:
در واقع فقدان ویتامین ب1(تیامین) منجر به بروز این علائم میشود. تمامی سلول های بدن به تیامین نیاز دارند و بدن انسان توانایی تولید آن را ندارد. پس دریافت آن از یک رژیم غذایی سالم ضروری است. همچنین در قلب، مغز، ریهها و کلیه، سطوح مختلفی از آن وجود دارد. در صورت کافی نبودن مقدار تیامین موجود، بدن قادر به انجام وظایف اصلیاش به صورت مناسب نخواهد بود و مشکل از اینجا آغاز میشود. به دلیل نیاز مغز به تیامین در سطح گسترده، این عضو نسبت به کاهش آن علائمی چون تغییر وضعیت ذهنی، گیجی، دو بینی، حرکات ناخواسته چشم و تعادل ضعیف و مشکل در راه رفتن بروز میدهد.
اکثراً افراد مبتلا، سوءتغذیه و کاهش وزن را تجربه میکنند، به علاوه امکان دارد با کاهش فشار خون، دمای بدن کاهش یافته و فرد با مشکلات جدید حافظه روبرو شود. نشانهها بسیار به حالت مستی ناشی از خوردن الکل شباهت دارد، هرچند فرد ممکن است اصلاً مصرف الکل نداشته باشد. تشخیص نشانهها مشکل است چون همهی افراد نشانههای یکسان از خود بروز نمیدهند و اگر تحت درمان قرار نگیرند امکان دارد به کما و یا مرگ ختم شود.
از دست دادن حافظه و مشکلات مربوط به مدیریت و انجام کارهای روزمره مشخصهی اصلی این سندرم میباشد. بیشتر مبتلایان به سندرم کورساکوف در یادگیری اطلاعات جدید دارای مشکل هستند، همچنین بهطور غیرمعمول خاطراتی را خلق میکنند که بتوانند شکافهای موجود در حافظه را پر کنند، در واقع دائماً در حال خیالپردازی هستند. این خیالپردازیها که خاطرات دروغین توصیفشده عنوان میشوند، به عمد انجام نمیشود بلکه مغز در حال تلاش برای تکمیل کردن ناخودآگاه حافظه است. مشکلات در حافظه کوتاهمدت می تواند اخلال در حفظ خاطرات جدید و یادآوری رویدادهای اخیر را بهوجود آورد. تغییر در شخصیت فرد مبتلا امکان دارد اتفاق بیفتد و از دیگر نشانههای محتمل عدم نگرانی، بیتفاوتی و گفتار و رفتار تکراری میباشد. امکان بهبود این بیماری بعد از گذشت زمان وجود دارد اما در حدود 25% موارد طبق گزارشات، این شرایط دائمی بوده است اغلب در مراحل ابتدایی بروز نشانهها، درمان امکانپذیر است و در صورت پیشرفت احتمال بهبود کامل کاهش مییابد.
سندرم ورنیکه کورساکوف بیشتر در میان افراد مبتلا به اعتیاد الکل رواج دارد. همچنین جذب محدود مواد غذایی و ویتامینهای مورد نیاز بدن در شرایط خاص، میتواند منجر به بروز این اختلال شود. این شرایط شامل موارد زیر هستند:
شایعترین دلیل این بیماری الکلیسم میباشد. چرا که افراد الکلی رژیم غذایی مناسبی ندارند. همچنین الکل از جذب ویتامین ب1 جلوگیری میکند.
بستری شدن هرچه زودتر بیمار مشکوک به سندرم ورنیکه کورساکوف برای دریافت خدمات پزشکی ضروری است. تزریق تیامین از دهان در این مرحله موثر نبوده و برای بررسی نشانهها و عوارض و نظارت بیمار بستری میشود. جایگزینی تیامین علائم رایج مانند حرکات چشم، مشکلات بینایی، مشکلات هماهنگی و سردرگمی را میتواند بهبود بخشد. اما بازیابی حافظه و شناخت به سختی و دیرتر امکانپذیر است و درمان با ویتامین تنها جلوی پیشرفت بیماری را میگیرد. برای درمان تزریق ویتامین ب1 داخل وریدی انجام شده و تا زمانی که دیگر نشانهای مشاهده نشود ادامه دارد. بعد از آن وعدههای غذایی با منابع غنی ویتامین ب1 تجویز میشود و مصرف الکل برای بیمار ممنوع درنظر گرفته میشود. براساس مطالعات ۲۵ درصد افراد مبتلا به سندرم ورنیکه کورساکوف بهبود یافتهاند و در تقریبا نیمی از افراد بهبودی جزئی ایجاد شده. حدود 25 درصد وضعیتشان ثابت باقی مانده است.
درباره این سایت